Zonnepanelen Gouda

Zonnepanelen Gouda laten plaatsen

Zonnepanelen bekronen daken en borden langs de weg en helpen ruimtevaartuigen van stroom te voorzien. Maar hoe werken zonnepanelen gouda?

Simpel gezegd, een zonnepaneel werkt door fotonen, of lichtdeeltjes, toe te staan elektronen los te slaan van atomen, waardoor een stroom van elektriciteit wordt gegenereerd, volgens de Universiteit van Minnesota Duluth(opent in een nieuw tabblad). Zonnepanelen gouda bestaan eigenlijk uit vele, kleinere eenheden die zonnepanelen gouda worden genoemd. Dit betekent dat ze zonlicht omzetten in elektriciteit. Veel aan elkaar gekoppelde cellen vormen samen een zonnepanelen gouda.

Elke fotovoltaïsche cel is eigenlijk een sandwich die bestaat uit twee plakjes halfgeleidend materiaal. Volgens de Proceedings National Graduate Conference 2012 (opent in een nieuw tabblad) zijn fotovoltaïsche cellen meestal gemaakt van silicium – hetzelfde materiaal dat wordt gebruikt in micro-elektronica.

Om te werken, moeten zonnepanelen gouda cellen een elektrisch veld tot stand brengen. Net als een magnetisch veld, dat ontstaat door tegengestelde polen, ontstaat een elektrisch veld wanneer tegengestelde ladingen worden gescheiden. Om dit veld te krijgen, “dopen” fabrikanten silicium met andere materialen, waardoor elk plakje van de sandwich een positieve of negatieve elektrische lading krijgt.

Concreet zaaien ze fosfor in de bovenste laag silicium, volgens de American Chemical Society(opens in new tab), die extra elektronen, met een negatieve lading, aan die laag toevoegt. Ondertussen krijgt de onderste laag een dosis boor, wat resulteert in minder zonnepanelen gouda, ofwel een positieve lading. Dit alles komt neer op een elektrisch veld op de kruising tussen de siliciumlagen. Wanneer vervolgens een foton van zonlicht een elektron vrijstoot, zal het elektrische veld dat elektron uit de siliciumovergang duwen.

Zonnepanelen gouda

Zo werkt zonnepanelen in Gouda

Een paar andere componenten van de cel zetten deze elektronen om in bruikbare energie. Metalen geleidende platen aan de zijkanten van de cel verzamelen de elektronen en brengen ze over naar draden, volgens het Office of Energy Efficiency and Renewable Energy (EERE)(opent in een nieuw tabblad). Op dat moment kunnen de elektronen stromen zoals elke andere zonnepanelen gouda.

Onderzoekers hebben ultradunne, flexibele zonnepanelen gouda geproduceerd die slechts 1,3 micron dik zijn – ongeveer 1/100ste van de breedte van een mensenhaar – en 20 keer lichter dan een vel kantoorpapier. In feite zijn de cellen zo licht dat ze bovenop een zeepbel kunnen zitten, en toch produceren ze energie met ongeveer evenveel efficiëntie als op glas gebaseerde zonnecellen, meldden wetenschappers in een studie gepubliceerd in 2016 in het tijdschrift Organic Electronics( opent in nieuw tabblad). Lichtere, flexibelere zonnecellen zoals deze kunnen worden geïntegreerd in architectuur, ruimtevaarttechnologie of zelfs draagbare zonnepanelen.

Er zijn andere soorten zonne-energietechnologie – waaronder thermische zonne-energie en geconcentreerde zonne-energie (CSP) – die op een andere manier werken dan fotovoltaïsche zonnepanelen, maar die allemaal gebruikmaken van de kracht van zonlicht om elektriciteit op te wekken of om water of lucht te verwarmen.

Contactinformatie zonnepanelen gouda